Squashracket keuzehulp

Het kiezen van het juiste squash racket dat echt bij je past  is niet moeilijk, maar wat achtergrond informatie is wel van belang. Belangrijk is om te kijken naar je techniek, snelheid, kracht, speelstijl (verdedigend, aanvallend, allround) en je spelniveau. Squashrackets onderscheiden zich door de hieronder beschreven kenmerken:

Merk

Er zijn veel merken die goede squashrackets maken. Wij hebben met name veel goede ervaringen met rackets van Saxon, Dunlop, Eye en Harrow, waarbij wij vinden dat met name Saxon een erg goede prijs/kwaliteit verhouding biedt. Harrow is een merk dat veel door top spelers wordt gebruikt.

Balans

Als het gewicht van een racket meer in de top van het squashracket zit, dan spreken we over een 'head heavy' racket. Met deze rackets kun je harder slaan. Je levert dan alleen wat snelheid in waardoor het racket minder bewegelijk is. Het tegenovergestelde is een 'head light' racket. Dit type racket is veel sneller te bewegen, maar heeft minder power. Een 'even' balanced racket zit tussen deze twee types in. Het balanspunt wordt meestal weergegeven in mm gemeten vanaf de onderkant van het racket. Hoe langer de afstand, hoe meer het balanspunt richting blad verschuift. Een racket is ca. 69 cm lang.

Gewicht

Als het gewicht van een racket lager is, kan je het sneller bewegen. Hierdoor verhoog je de snelheid, heb je minder energieverlies en verzuren je spieren minder snel. Ook verbetert de controle bij het slaan van het balletje. Doordat er minder massa tegen de bal komt, moet je wel weer harder slaan om veel power te genereren.. Dit kost weer wat meer kracht en energie. Een zwaarder racket zorgt voor meer stabiliteit wanneer de bal wordt geraakt. Het is een dus een persoonlijke keuze. Een erg licht racket (frame gewicht) weegt ongeveer 100 gram, een zwaar racket weegt rond de 175 gram (frame gewicht). De meeste verkochte rackets wegen bespannen rond de 150 tot 160 gram (frame gewicht rond de 125-150 gram).

Bladgrootte

Een groter blad betekent een grotere sweetspot (de beste plek om de squashbal hard te raken). Hoe groter de sweetspot, hoe makkelijker het is om de bal op de juiste plek te raken. Het racket is vergevingsgezinder. Een grotere sweetspot zorgt ook voor meer power, maar dit gaat wel ten koste van de controle, die wordt weer wat minder.

Materiaal van het frame

Het materiaal waarvan een squashracket is gemaakt hang samen met de prijs, kwaliteit, het gewicht, de duurzaamheid en de speeleigenschappen. Rackets zijn in grote lijnen gemaakt van aluminium, composiet of grafiet. Een aluminium racket is zwaarder en is goedkoper. Dit type racket adviseren wij alleen voor de beginners. Composiet en vooral grafiet racket zijn aanzienlijk lichter.

Bladvorm

- Closed throat of racket met brug: dit is een racket met een gesloten racket blad. Het heeft een kleiner en dichter snarenbed. Dit zorgt ervoor dat het raakvlak van het squash racket kleiner wordt. Met een kleiner raakvlak haal je meer precisie en controle uit je squash slagen.

- Open throat of druppel model: het grootste voordeel van deze vorm van het squash frame is dat de sweetspot (het raakvlak) groter is wat weer resulteert in meer power. Hierdoor kan je over het algemeen harder slaan.

- Hybrid model: dit type blad is het resultaat van het combineren van zowel open throat als closed throat squash rackets. Hybride squashframes hebben de druppelvorm zoals ook open throat rackets die hebben, maar ook daarnaast nog een kleine brug zoals bij close throat rackets. Het gevolg is een squashracket dat zowel kracht als controle biedt. Dit type is zeer geschikt voor spelers die op zoek zijn naar een allround squashracket.

Webshop squashracket

Snaren

Als je veel speelt zal het racket ook af en toe opnieuw bespannen moeten worden. Wij hebben veel merken en types snaren op voorraad, van geweven snaren tot dunne massieve nylon snaren. Kom eens langs om de mogelijkheden te bespreken. Uit ervaring weten wij dat een ander type snaar in combinatie met meer of minder gewicht op de bespanning vaak meer verschil maakt dan een nieuw squashracket!

Advies

Als je na het lezen van bovenstaande nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor aanvullend advies. Lukt het dan nog niet, kom dan langs in Nijkerk en test enkele rackets in ons squashcentrum.


Wil je als eerste profiteren van leuke aanbiedingen en op de hoogte blijven van onze activiteiten?